De Kunst en haar wereldmissie / Rudolf Steiner
OverzichtOorsprong en toekomst van de kunsten.
Gedurende zijn hele leven heeft Rudolf Steiner zich beziggehouden met kunst, als beschouwer en genieter van kunst, als redakteur van tijdschriften, èn hij was aktief o.a. als schrijver/dichter, regisseur, tekenaar, schilder, beeldhouwer en architekt.
In De kunst en haar wereldmissie, de laatste kursus van Steiner over kunst, worden we meegenomen naar waar de diverse kunsten oorspronkelijk vandaan komen. Door ons daarin te verdiepen kunnen we de diverse kunsten een nieuwe vorm en inhoud geven.
Antroposofen herdenken in 2007 dat Steiner precies een eeuw geleden het thema kunst introduceerde in zijn werk en leer, die toen nog onder de naam theosofie door de wereld gingen. Sindsdien geldt binnen de antroposofie bijna als een wet dat alle activiteiten een kunstzinnig karakter moeten hebben. Deze quasi-wetmatigheid is door Steiner zowel impliciet in alles wat hij sprak en deed, gepraktiseerd als expliciet in vele voordrachten theoretisch onderbouwd en toegelicht. In deze bundel zijn negen voordrachten (zes in Dornach, twee in Oslo en een in een dorp in Cornwall) uit 1923 gebundeld. Zoals altijd haalt Steiner ver uit, is zijn betoog uiterst diepzinnig en stijgt hij op tot hoge hoogten. De (pre)historische ontwikkeling van de kunst wordt tot in verregaande details in verband gebracht met de historische ontwikkeling van de mensen met talloze aspecten van de antroposofie en het leven als geheel. De tekst is alleen geschikt voor wie al behoorlijk vertrouwd is met de antroposofie - maar lezers die dat zijn, krijgen in deze - prima vertaalde en evenzeer redactioneel goed bewerkte uitgave, en vooral in de beide nawoorden, de aantekeningen en de illustraties wel een goede presentatie van wat Steiner te melden had.
(Recensie Dr. H.S. Verbrugh)