Vormtekenen / Peter Giesen
OverzichtDit boek over het vormtekenen is vooral een werkboek.Het is met name gebaseerd op de uitgangspunten van de 12 zintuigen.In het boek staan honderden voorbeelden. Deze zijn vooral bedoeld om de kinderen te begeleiden en uit te dagen in het explorerend werken met de vormen. Als centraal uitgangspunt is het tekenen van vormen vanuit de beweging van groot belang. Dit geeft het vormtekenen het vitaliserende karakter en werkt het vormtekenen harmoniserend en gezond makend.Verder bevat het boek talloze didactische en praktische tips.Het boek bevat het leerplan van klas 1 t/m 6.Daarnaast zijn er nog extra mogelijkheden opgenomen.
Peter Giesen
Een lijn is een verstilling van een beweging. Een lijn, vanuit de beweging aangezet, wordt zichtbaar op papier en beweegt daarna verder. Wanneer we een lijn zien worden we innerlijk door deze beweging meegenomen en herkennen de vorm die zij maakt. Zo is elke getekende vorm een tot rust gekomen beweging. Rudolf Steiner heeft het tekenen van vormen als nieuwe kunstimpuls in de vrijeschool ingebracht. Op verschillende plaatsen in zijn voordrachten spreekt hij over het belang van het tekenen, waarmee hij dan eigenlijk het vormtekenen bedoelt. Hij geeft het belang van het vormtekenen aan en laat de werkzaamheid meebeleven op een aantal gebieden. Ten eerste geeft hij aan dat door het tekenen van stromende en hoekige vormen het kind zijn fijne motoriek ontwikkelt waardoor de voorwaarden voor het leren schrijven ontwikkeld worden. Ten tweede geeft hij aan dat het vormtekenen een krachtig middel is om te werken aan de temperamenten. Als derde werking duidt hij op de ontwikkeling van de geometrie. De gehele geometrie wordt in de onderbouw vanuit het vormtekenen voorbereid en tenslotte geeft hij als vierde werkingsgebied aan dat kinderen een basaal gevoel voor vormen kunnen ontwikkelen. Vandaar dat hij het van groot belang achtte dat kinderen de uiterlijke werkelijkheid niet zouden natekenen voordat er een gezond begrip ontstaan is voor de basale vormen, driehoek vierkant enzovoort. Inmiddels zijn er al een aantal boeken die deze verschillende aspecten van het vormtekenen in woord en beeld uitgewerkt hebben. De meeste vrijeschoolleraren kunnen zich de vormen uit deze werken wel voor de geest halen. In deze literatuur wordt voldoende materiaal geboden om aan het leerplan te werken. Één onderdeel is echter niet aan de orde geweest. Ik zou dit 'vorm-fantasie' willen noemen. Hoe leer je uitgaande van eenvoudige vormen tot ingewikkelde fantasierijke vormen te komen die ook aan de bovenstaande werkgebieden voldoen. Peter Giesen gunt ons middels zijn 'Werkboek Vormtekenen' een blik in de veelheid van vormen die vanuit een basisvorm kunnen ontstaan. Naast een inhoudelijke visie wordt een invulling gegeven die de fantasie prikkelt. Ik meen dat dit boek een voorbeeld kan zijn voor leraren om vanuit deze inspiratie al experimenterend in de wereld van vormen te duiken. Voor kinderen zal het de wil tot het zelf bedenken van vormen wekken. Een boek dat het zelf ontwerpen van het leerplan vormtekenen stimuleert.
Paul van Meurs - mei 2011
3 talen verkrijgbaar
Taal: 0 Engels | 1 Duits | 2 Nederlands
Peter Giesen (1955) is sinds 34 jaar werkzaam in het onderwijs, waarvan 32 jaar verbonden aan het vrije school onderwijs. Daarnaast geeft hij colleges aan diverse lerarenopleidingen, de Academie voor Ouders te Driebergen en te Venlo. Hij verzorgt lezingen en cursussen voor volwassenen op het gebied van de antroposofie, de pedagogie, de 12 zintuigen, de temperamenten, kunstzinnige vakken en boekbinden.